lunes, 14 de enero de 2008

Origen de la paraula "estrep"

A Sabadell, de la regalessia, pegadolça o "regaliz" en diem estrep.

L'origen no està clar, però circulen algunes llegendes al respecte:

1) Origen americà Fa molts anys, a finals del segle 18, un comerciant en robes de Duluth, Minnesota venia cada any al Vallès a comprar gènero. Es va fer amic de l'amo d'una fàbrica del carrer Tres Creus que es deia Torregrossa que tenía 3 filles petites. El comerciant tenia el costum de portar-los regalessia i, com que es deia Martin Streep... pos eso.

2) Origen Anglès En Roger Graupons, fabricant de teles del carrer Concepció, solía anar a Londres a comprar maquinària i recanvis. Les filles d'un seu amic (Laura, Paquita i Dolors Torregrossa) es delien per una substància que els portava un senyor de molt lluny. D'Amèrica deien. En Roger, en un dels seus viatges a Londres, va trobar el mateix producte (la regalessia) en forma de tires (Strips). I ... pos eso.

3) Diuen que cap allà el 1923, un senyor de Minnesota i un de Sabadell es van barrallar fins arribar a les mans perquè tots dos volien casar-se amb les filles d'un fabricant del carrer Tres Creus de Sabadell. En la baralla, els varen caure a terra les regalesies que tots dos portaven per les noies. Les noies varen sentir a dir que els seus pretendents havien perdut els estreps i, al veure la regalessia per terra en el lloc dels fets, varen interpretar que així és com es deia aquella substància que a elles els agradava tant des de petites i que sempre l'havien anomenat "Maria".

No hay comentarios: